Tørre øjne

Tørre øjne er også våde øjne

Problemer med
tørre øjne?

Tørreøjne.nu er en del af Øjensynlig, beliggende i Sorø.

Mange mennesker, både kontaktlinse brugere og brillebrugere, lever med problemer med tørre øjne og ekstremt tørre øjne, uden at være klar over at det ofte kan afhjælpes. Det kan være at du føler at du ofte har grus i øjnene, at dine øjnene løber i vand eller er røde, og at du ikke synes at du ser klart.

Vi har hos Øjensynlig specialiseret os i tørre øjne, og har i 2014 oprettet en tørre øjne-klinik. Line Jørnow har som den første danske optometrist bestået den internationale eksamen og blev certificeret i “Dry Eye Management and Contact Lens Retention” i 2019. I februar 2022 fornyede hun sit certifikat. Line er nok den mest dedikerede og vidende om tørre øjne problematikker og behandling i Danmark. Hun holder desuden kurser og foredrag for optikere.

Hvis du har spørgsmål, eller ønsker en Tørre øjne-analyse, så kontakt os på 57 83 10 05.

Når øjets tårefilm ikke fungerer optimalt, kan man blive generet af dét, man kalder for ” tørre øjne ”.

Betegnelsen kan lyde misvisende, da symptomerne på tørre øjne blandt andet kan være røde, irriterede og vandfyldte øjne.

Symptomer

Tørre øjne – eller ”Dry Eye Disease” – er et almindelig kendt problem hos cirka en tredjedel af alle voksne.

Årsagerne kan fx være:

Alder, hormoner, miljø mv.

Behandling

Afhængigt af hvor problemet ligger, er der ret simple metoder der kan afhjælpe eller lette tørre øjne.

Vi oplever, at mange har gået med problemet i al for lang tid, og det kræver derfor ofte noget tid at få vendt tilstanden og opnå en sund eller forbedret tårefilm. 

Hvad er ”tørre øjne” og hvordan er symptomerne?

Når øjets tårefilm ikke fungerer optimalt, kan man blive generet af dét, man kalder for ” tørre øjne ”. Betegnelsen kan lyde misvisende, da symptomerne på tørre øjne blandt andet kan være røde, irriterede og vandfyldte øjne. Tårefilmen er nemlig enormt vigtig for at bevare en sund overflade på øjet, og for fortsat at have en optisk klar indgang til øjet. Tårer er med til at skabe det skarpe billede på nethinden, der tillader os at se klart.

Ved problemer i tårefilmens sammensætning ser man ofte, at det yderste lag i tårefilmen, olielaget, brister, hvorefter der starter en fordampning af det underliggende lag – kaldet vandlaget. Når vandlaget fordamper, øges saltkoncentrationen i den resterende tårefilm. Den øgede saltkoncentration trækker vand ud af øjets celler og forårsager en irritation af epitelcellerne på hornhinden. For – spøjst nok – er våde øjne også tørre øjne, da nogle oplever, at tårerne triller ned af kinderne. Øjne der løber i vand, ofte ved kulde eller vind – men også indenfor, for eksempel i forbindelse med skærmarbejde eller ved at se TV, er et typisk symptom på tørre øjne.

For når øjnene løber i vand sker det oftest, fordi tårefilmen ikke er stabil. Hvis det yderste lag i tårefilmen, olielaget, ikke er tykt nok eller brister, kan det ikke fungere som barriere for det underliggende vandlag. Tåreflod kan også forekomme, hvis der på grund af ustabil tårefilm produceres for meget vand. Dette forekommer ofte ved et meget højt saltindhold i tårefilmen, den såkaldte osmolaritet.

Symptomer på tørre øjne:

  • Irriterede øjne
  • Træthed
  • Svien
  • Fornemmelse af grus eller fremmedlegeme
  • Lysfølsomhed
  • Rindende øjne
  • Røde øjne
  • Trætte Øjne
  • At kontaktlinser føles ubehagelige

Årsager til tørre øjne

Tørre øjne – eller ”Dry Eye Disease” – er et almindelig kendt problem hos cirka en tredjedel af alle voksne.
Årsagerne kan være mange:

Alder

Når vi bliver ældre, falder effektiviteten i vores forskellige kirtelsystemer. Når der sker skader på celler og kirtler, tager det længere tid for kroppen at reparere dem. Huden og musklerne bliver slappe og giver en dårligere fordeling af tårefilmen.

Hormoner

Med alderen mindskes produktionen af det mandlige kønshormon. Dette hormon stimulerer tårekirtlen og produktion af tårevæsken. Flere kvinder rammes af tørre øjne end mænd.

Sygdomme

Forskellige sygdomme kan påvirke tårekirtlen. Eksempelvis Sjögrens syndrom, diabetes og forskellige gigtrelaterede sygdomme.

Øjenlågenes beskaffenhed

Fysiske skader og defekter på selve øjenlåget samt bakterier på øjenlåget

Dagligt miljø i omgivelserne

Såsom aircondition, tørt indeklima, kulde, blæst og forbruget af skærmtid foran computerskærm/tv/telefon

Refraktiv kirurgi

Altså operative behandlingsmetoder til korrektion af synsfejl.

Lægemidler

En række lægemidler har indflydelse på tårekirtlens funktion, deriblandt antihistaminer og hjerte-kar-medicin. Bivirkningerne kan give tørre øjne og tør mund

Kost

Øjenallergi

Kontaktlinser

Konserveringsmidler i øjendråber

 

 

Årsager og symptomer på tørre øjne - øjensynlig

Shopping Cart0

Kurv