Myopikontrol

For at bremse udviklingen af myopi hos børn og unge.

Hvad er myopi?

Myopi eller nærsynethed, er når man ikke kan se detaljer på afstand, f.eks. blade på træer eller tavlen i skolen. Ofte vil myope sidde tæt på fjernsynet og knibe øjnene sammen for at se langt, samt holde bøger eller tablet mm. tæt på ansigtet for at læse, blinke meget og gnide øjne. Ofte klages over hovedpine eller trætte øjne.

Myopi begynder normalt i barndommen, og kan afhjælpes med briller eller kontaktlinser. Styrken beregnes i dioptri, f.eks. -1,00D. Et myopt barn kan få behov for stærkere styrker, i takt med at barnet vokser. Hvor hurtigt og hvor meget myopien udvikler sig, er individuelt fra barn til barn.

Man ser en stigning i myopi globalt, studier påviser at både genetik og livsstil bidrager til myopi. Børn med myope forældre har øget risiko for at blive myope. Hvis der er 1 myop forælder øger risikoen for nærsynethed med 31%, 2 myope forældre øges risikoen med 46%.

Mere tid med nærarbejde som tid foran computer, mobil og tablets øger yderligere risikoen for myopi, samt mindre tid ude er faktorer der bidrager til udvikling af myopi.

Jo mere myop des mere afhængig af briller eller kontaktlinser. Myope øget risiko at udvikle nethinderelaterede øjensygdomme og komplikationer senere i livet.

Hvad er myopi-kontrol?

Ved myopikontrol forsøger man, ved hjælp af godkendte specialdesignede kontaktlinser eller brilleglas, at påvirke øjet til ikke at vokse så hurtigt, og dermed nedsætte risikoen for at øge myopien.

Ved tidlig behandling kan man bremse udviklingen af myopien, og øjets aksiale længde når børn vokser. At behandle myope børn så tidligt som muligt har størst effekt på udviklingen, men også ældre børn kan opleve fordelene ved myopibehandling for at standse eller reducere fremtidig myopiprogression.

Når myopi korrigeres med almindelige enkeltstyrke glas eller kontaktlinser falder det centrale lys på nethinden, og der opnås skarpt syn. Det perifere lys falder derimod bag ved nethinden, og har derved indflydelse på øjets vækst. Ved myopikontrol bruges korrektion med differencierede styrker. Det fås både i brilleglas og kontaktlinser, hvor lyset perifert fokuseres på eller inden for nethinden, og dermed modvirker at nethinden vokser.

CE godkendte Myopikontrolbehandling:

MiSight 1 day. Bløde 1 dagslinser

MiSight 1 day er præcis som en almindelig blød kontaktlinse, der bruges om dagen til at korrigere synet og samtidig bremse progressionen af myopien.  Denne linse har et specielt optisk design (dual focus), som har en dokumenteret effekt, når det drejer sig om at bremse den hastighed, hvormed myopien udvikler sig.

Natlinser/Ortho-K kontaktlinser

Natlinser bruges om natten. Natlinserne tages på om aftenen, og man sover med dem, og tager dem ud om morgenen. Når man sover med natlinserne former de hornhinden, så myopien forsvinder. Når linserne tages ud om morgen, kan man se uden kontaktlinser eller briller. Natlinserne korrigerer synsstyrken, samtidig med at de kan medvirke til at bremse udviklingen af myopien. Natlinser tilpasses individuelt ud fra hornhindens topografi/facon.

Hvis man stopper med at sove med natlinserne, vil øjet i løbet af kort tid returnere til udgangspunktet for det ubehandlede øje. Børn og unge kan have stor glæde og gavn af natlinser, da de ikke begrænses af frygten for at beskadige eller miste en kontaktlinse i løbet af dagen.

Natlinser kan anvendes af de fleste nærsynede. Læs mere om natlinser.

MiYOSMART brilleglas:

Brilleglas til korrigering af myopi samt evt. bygningsfejl, samtidig med at udviklingen af myopi bremses.

Velegnet til børn og unge med myopi i alderen 6-18 år, men vurderes individuelt. Der er ingen bivirkninger forbundet med MiYOSMART-glas.

MiYOSMART brilleglas med D.I.M.S.-teknik. D.I.M.S står for Defocus Incorporated Multiple Segments. Brilleglassene ligner almindelige brilleglas, men hvis man ser nærmere på dem, kan det anes at der er små forhøjninger på glasset, kaldet D.I.M.S. Læs mere om MiYOSMART brilleglas. 

MYLO for Myopia management:

Silikone-hydrogellinser månedslinse fremstilles efter individuelle parametre efter hornhindens størrelse og krumning. Fremstillet med patenteret optisk design kaldet EDOF (Extended Depth Of Focus)

Relaxing Myopia:

3 måneders toriske kontaktlinse, fremstilles efter individuelle parametre efter hornhindens størrelse og krumning. Kan bruges ved myopi samt bygningsfejl.

Kontaktlinser og børn?

Hvornår er barnet stor nok til kontaktlinser?

Der er ikke nogen nedre grænse aldersmæssigt. Det vigtigste er at barnet forstår vigtigheden af hygiejne, og kan tage ansvar for at bruge kontaktlinserne korrekt. Børn ned til mellem 8-12 år kan få kontaktlinser. Som bonus, føler mange børn sig friere når de dyrker sport og andre aktiviteter. Det er vigtigt at barnet ønsker kontaktlinser og er motiveret, for at kontaktlinser bliver en succes. Børn med kontaktlinser skal have kontaktlinsekontrol minimum hver 6. måned. Her kontrolleres kontaktlinsestyrke samt øjets sundhed.

Vi anbefaler altid at barnet har en brille som reserve til aflastning om aftenen, og i weekender, og til perioder hvor kontaktlinser ikke anbefales f.eks. ved sygdom eller røde øjne.

Det er aldrig for tidligt eller for sent at starte myopibehandling. Hvis barnet er under 10 år, skal barnet have været til øjenlægen, der bestemmer styrken i briller og evt. kontaktlinser. For børn over 10 år, kan det være optikeren der tager synstesten og bestemmer styrken. Det er optikeren, der vælger om barnets øjne er egnet til kontaktlinser, og vælger den bedst egnede kontaktlinse. Til børn og unge vælger vi ofte endagslinser eller natlinser, da man med endagslinser får nye friske linser hver dag, og ved natlinser ikke har linser på i løbet af dagen. Nogle synsproblemer eller styrkebehov kan ”kun” korrigeres med special fremstillede individuelle måneds- eller 3 måneders linser, disse linser anbefaler vi til børn, at de tages ud hver aften.

Studier har vist, at det kan hjælpe med at begrænse udvikling af myopi ved at tilbringe tid udendørs, gerne 1½ time om dagen og øge eksponering af naturligt lys, samt at begrænse nærarbejde efter skole og tage regelmæssige pauser fra nærarbejde.

Shopping Cart0

Kurv