Fakta

Fakta - Hvad er tårefilmen

Kort om tårefilmen:

Øjets tårefilm består af 3 lag. Hvert enkelt af tårefilmens tre lag har mange funktioner og en temmelig kompleks sammensætning 

Slimlaget, der ligger nærmest hornhinden mod øjets epitelceller, har til formål at fastholde vandlaget mod hornhinden.

Vandlaget, indeholder – ud over vand – mange forskellige opløste og ikke-opløste stoffer, herunder mere end 400 forskellige proteiner, elektrolytter, sukkerstoffer, signalstoffer, bakteriedræbende stoffer og mange flere. Vandlaget produceres af tårekirtlen over øjet.

Olielaget er det yderste lag, og er en kompleks blanding af flere hundrede forskellige olier, fedtstoffer og voks. Olielaget har to primære funktioner: Det skal fungere som et glidemiddel, der hjælper med at smøre øjet, samt fungerer som en barriere så vandlaget ikke fordamper. Det vedligeholder en glat overflade på øjet. Olielaget bliver primært produceret i de meibomske kirtler i øjenlågene.

Hver gang vi blinker, fordeles et tyndt lag tårefilm over hornhinden, der smører, fugter, blødgører, ilter, renser og beskytter øjets overflade under og mellem blinkfrekvenserne. Desuden er tårefilmen med til at tilfører næringsstoffer til hornhindens celler, vasker urenheder væk og beskytte øjet mod infektioner.

En normal sund tårefilm indeholder en kompleks blanding af proteiner og andre komponenter der er essentielle for et sundt øje. En god og stabil tårefilm er utrolig vigtig for et godt og komfortabelt syn. 

Tårefilmen bliver i løbet af dagen udsat for skiftende miljøer og hvis man tænker over det, stiller vi faktisk store krav til øjnene. De udsættes for aircondition, røg, kontaktlinser og mange skærmtimer ved digitale skærme. Visse typer af medicin samt refraktiv kirurgi påvirker også tårefilmen.

Shopping Cart0

Kurv